Wat is een warmteverliesberekening?
Om de exacte warmtebehoefte van een woning te bepalen, is een transmissieberekening benodigd of ook wel een warmteverliesberekening genoemd. Op basis van kengetallen kan ook de warmtevraag worden bepaald maar dit is vele malen onnauwkeuriger. Aan de hand van deze berekening kan de installateur een bijpassende installatie kiezen. Het bepalen van de juiste warmtebehoefte is van groot belang omdat een te lage warmtebehoefte tot hogere kosten of onvoldoende capaciteit kunnen leiden en een te hoge warmtebehoefte voor een kortere levensduur van de installatie kan zorgen.
Een transmissieberekening is een berekening over het warmteverlies door de thermische schil; de jas om het gebouw. Naden en kieren en de hoeveelheid isolatie in het gebouw bepalen hoeveel warmte er verloren gaat wanneer het buiten vriest. Des te beter de thermische schil isoleert, des te minder energie gaat er verloren naar de buitenlucht. Deze oppervlakken koppelen we aan een isolatiefactor wat ons vertelt hoeveel energie er verloren gaat via de thermische schil.
Bij de aanschaf van een warmtepomp is het belangrijk te weten hoeveel energie er verloren gaat door de thermische schil. Een warmtepomp welke te veel vermogen levert gaat pendelen, dit is het aan- en uit schakelen van de warmtepomp. Dit zal tot overmatige slijtage van de warmtepomp leiden. De levensduur kan hierdoor zelfs met 50% verminderen. Een warmtepomp met te weinig vermogen kan de woning niet voldoende verwarmen waardoor er extra bij verwarmt moet worden. Het extra bij verwarmen gebeurd door middel van elektrisch spiraal die een slechter rendement heeft dan de warmtepomp, dit zal dan onnodig veel stroom verbruik veroorzaken.
Is het belangrijk een warmteverliesberekening uit te voeren?
Veel mensen onderschatten het belang van een goede warmteverliesberekening. Toch is dit noodzakelijk om uit te voeren. Iedere gebouw of woning kent een warmte verlies, zelfs de best geïsoleerde gebouwen. De warmte gaat verloren via de ramen, het dak, gevels, vloer en ventilatie. Maar om te weten hoeveel dit is past Eigen Energielabel een warmteverliesberekening toe. Wanneer er berekend is hoeveel het warmteverlies in de woning is kan er een beter verwarmingsplan toegepast worden. Hiermee kan ook het afgifte vermogen van radiatoren of vloerverwarming bepaald worden.
Is het echt noodzakelijk een warmteverliesberekening te laten maken?
Jazeker, een warmteverliesberekening of ook wel transmissie berekening genoemd is ontzettend belangrijk als je comfortabel wilt wonen. Wanneer je niet weet hoeveel warmteverlies er is kan je hier ook geen verwarmingsvermogen op aanpassen. Dit heeft dan gevolgen voor kosten op het moment dat de verwarmingsvermogen te groot is en bij een te laag vermogen wordt de woning onvoldoende verwarmt. Kortom voor een prettig leef comfort tegen niet te hoge kosten is het noodzakelijk Eigen Energielabel een warmteverliesberekening te laten maken.
Tevens kunt u met deze warmteverliesberekening een gerichte offerte laten opmaken door uw installateur voor het bepalen van een geschikte warmtepomp.
Vraag hier uw offerte op!