Een energielabel geeft aan hoe duurzaam een woning is in vergelijking tot soortgelijke woningen. Ieder energielabel is voorzien van een energieklasse, variërend van klasse A++++ (extreem duurzaam) tot klasse G (zeer onzuinig). Zo zie je in een enkele oogopslag hoe energie (on)zuinig jouw woning is. Bovendien geeft het je inzicht in welke energiebesparende maatregelen je kunt treffen om jouw (toekomstige) woning te verduurzamen. Check hier je eigen energielabel of van de woning die je wilt aankopen.
Wat is een energielabel?
Een energielabel is een officieel PDF document, uitgegeven door een erkend energielabel adviseur. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning al is en wat er in de toekomst eventueel verbeterd kan worden.
Op ieder energielabel vind je bovenaan een letter terug welke de energieklasse van jouw woning weergeeft. Dit kan variëren van energieklasse A++++ tot en met G. Hoe meer energiebesparende maatregelen jouw woning bevat, hoe gunstiger het label uitvalt. Naast de energieklasse bevat het energielabel een uitgebreide omschrijving van alle aanwezige isolaties en installaties. Een goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, triple of HR++ glas, warmtepomp of zonnepanelen bijvoorbeeld.
Kosten energielabel 2022
Een online energielabel was vroeger goedkoop, maar ook standaard en daardoor vaak onjuist. Na aanvraag van een online energielabel kwam er namelijk geen energielabel adviseur bij jou langs voor een woningopname op maat. De energiebesparende maatregelen die jij al getroffen had werden hierdoor lager beoordeeld. Zonde, toch? Vooral wanneer jij je bedenkt dat een energielabel A(++++) of B onderscheidend kan zijn in vergelijking tot soortgelijke woningen in jouw buurt.
Een energielabel op maat, uitgegeven door een erkend energielabel adviseur, biedt vele voordelen. Zo kan de toekomstige koper van jouw woning bijvoorbeeld een lager rentepercentage krijgen op zijn of haar hypotheek.
Is een energielabel verplicht?
Zodra jij jouw woning wil verkopen of verhuren ben jij verplicht het energielabel aan de (volgende) bewoner te tonen. Beschik je niet over een geldig energielabel? Dan kun je hiervoor een boete krijgen. Ieder energielabel is vanaf de registratiedatum 10 jaar geldig. Ben je benieuwd wanneer jouw woning voor het laatst is bezocht door een erkend energielabel adviseur? Bovenaan het energielabel vind je naast het registratienummer ook de registratiedatum.
"*" geeft vereiste velden aan